Stilul scandinav se bucură, de ceva timp, de o popularitate destul de mare și la noi, devenind aproape un buzzword al amenajărilor interioare. Aproape că nu mai e cineva care să nu fi auzit măcar despre el, dacă nu chiar să poată identifica intuitiv câteva elemente cu care este asociat.
Însă ce ne place atât de mult la el? Ce îl face cu adevărat important în viețile noastre? Care este rațiunea din spatele unor fotografii pe care le vedem pe Pinterest și pe care le asociem unor interioare ideale? Unde și cum ne aduce, de fapt, plus valoare și de ce l-am primi în viețile și locuințele noastre?
Simplitatea și funcţionalitatea. De la un stil de viaţă la un stil de design
În primul rând, stilul scandinav presupune realizarea unei amenjări în care accentul este pe funcţionalitate, durabilitate și o geometrie clară, totul într-o armonie deplină.
Stilul scandinav a început să se facă remarcat după perioada Primului Război Mondial, desăvârșindu-se în timp, cu un boom în anii 1950- 1970, odată cu mișcarea arts & crafts, care punea accent pe existenţa unor piese de mobilier meșteșugite și create din materiale naturale, odată cu explozia fabricilor de mobilă ale perioadei.
Nevoia care a stat la baza apariţiei acestui tip de raportare la spaţiu are rădăcini mai adânci și a fost de fapt nevoia de a avea un stil de viaţă mult mai simplu, mai curat și mai aerisit. La fel ca orice stil de design interior, el este mai întâi trăit la nivel social și apoi reflectat și în modul de organizare a spaţiului. În ceea ce privește influenţele, amintim Bauhaus-ul german – pentru accentul pus pe funcţionalitate –, dar și mișcarea Art Deco, pentru tot discursul său orientat spre necesitatea unei geometrii cât mai clare.
„Lagom” sau buna măsură pe care o aduce stilul scandinav
Indiferent care sunt toate caracteristicile stilului scandinav, un lucru rămâne constant: ceea ce nordicii numesc „lagom”, adică buna măsură; nu interesează atingerea perfecţiunii, ci să ajungi la cantitatea potrivită, pe care fiecare și-o definește până la urmă, după propriile nevoi. O soluţie bună pentru noi toţi, care nu pune presiune și nu ne îndeamnă doar să reproducem ceea ce vedem pe Pinterest sau Instagram.
Nordicii privesc locuinţa ca pe un cămin, acel loc care devine mai mult decât un spaţiu în care suntem doar în trecere, ci o piesă centrală a vieţii noastre. Petrecând perioade îndelungate în casă, în mod special ca urmare a climatului rece și mai puţin favorabil, ei caută să-și construiască un interior cât mai funcţional, dar și plăcut, cu piese care să dăinuie în timp.
Se merge pe ideea de a crea un spaţiu aerisit, ușor de întreţinut, ușor de înţeles, care să se plieze pe nevoile noastre în mod cât mai eficient.
Piese rezistente, naturale și de calitate. Nordicii au o întreagă tradiţie și istorie legată de accentul pe durabilitate. Rezolvarea funcţională a unui spaţiu presupune o gândire pe termen lung, așa că folosirea unor materiale de calitate devine extrem de importantă. Acesta este și motivul pentru care vedem nenumărate construcţii încă în picioare în spaţiul nord-european, deși au fost ridicate acum sute de ani.
Piese multifuncţionale. În același timp, designul scandinav este unul foarte modern. Așa că întotdeauna o să regăsim în amenajări spaţii modulare și piese de mobilier multifuncţionale, ușor transformabile: de la mese extensibile până la biblioteca-pat pentru copii, tot felul de sisteme pe care le poţi adapta tocmai ca să te folosești de ele pe termen cât mai extins. Ele sunt și un semn al unei tradiţii îndelungate în care nordicii și-au creat ei înșiși, cu ingeniozitate și prin forţe proprii, foarte multe astfel de piese.
Natura adusă în casă. Un spaţiu aerisit este un spaţiu în care lumina naturală poate pătrunde cu ușurinţă. Nordicii locuiesc în regiuni geografice care preţuiesc atât de mult lumina soarelului tocmai pentru că nu o primesc o mare parte din an, așa că îi fac loc în propriile spaţii, folosindu-se de ferestre mari, dar și de integrarea naturii în casă. Prin plante, printr-o masă realizată dintr-un trunchi de copac tăiat transversal, prin grinzi de lemn cu plante atârnătoare, nordicii caută natura, din credinţa că ea aduce și echilibru, dar și stabilitate.
Piese centrale. Întotdeauna, există niște piese statement în cadrul unui spaţiu amenajat în stil scandinav. Șemineul este una dintre ele. Deși mulţi îi percep pe nordici ca pe niște oameni reci, în realitate spaţiile lor sunt foarte calde: se caută foarte mult relaxarea și tihna aduse de un element cum este șemineul. Piese statement pot fi și un fotoliu sau o canapea, fiind de referinţă fotoliul iconic al lui Charles Eames în materie de alegeri ale unor piese de mobilier care să iasă în evidenţă.
Contraste între materialele folosite. Stilul scandinav este unul al armoniei și echilibrului, iar asta se vede inclusiv în alegerea și mixul dintre materialele folosite. Nu se face exces nici într-o direcţie, nici în alta, ci se merge pe contraste: putem integra cu ușurinţă marmură sau granit (materiale în esenţă reci) cu un covor din lână sau bumbac. De asemenea, se creează un contrast între corpuri de alamă și materiale în culori calde, cum ar fi lemnul de stejar sau pin.
“Stilul scandinav este o alegere și un stil de viaţă mai întâi.”
Culori neutre. Un spaţiu nu trebuie să fie multicolor sau strident. Pentru o senzaţie de calm, se optează pentru o paletă de culori neutră, cu multe tonuri de gri sau bej. Desigur, există accente de culoare – în general, cu galben, portocaliu și alte nuanţe calde.
De ce e stilul scandinav un stil al viitorului?
Stilul scandinav este o alegere și un stil de viaţă mai întâi. Fără să-l asimilăm ca filosofie și credinţe, îl putem resimţi ca artificial sau îl integrăm prin imitaţii uneori nefericite.
Ceea ce îl face atât de atrăgător pentru mulţi este faptul că are la bază o gândire foarte inteligentă și un plus de valoare pe care îl aduce în extrem de multe zone. Iată câteva dintre ele.
Un stil funcţional. În vieţile noastre și-așa aglomerate, în care suntem distrași de sute și mii de stimuli simultan, avem nevoie de funcţionalitate, de un spaţiu la care să ne întoarcem și care să ne ajute să ne reîncărcăm bateriile, să ne reconectăm cu noi, să ne refugiem pentru o perioadă, pentru ca apoi să reintrăm în societate cu toată energia bună de care suntem capabili. Stilul scandinav prioritiează acest lucru, ajutându-ne de fapt să ne organizăm mai bine viaţa.
Un stil adaptabil. Stilul scandinav ne oferă extrem de multe posibilităţi și se poate adapta ușor și într-o casă veche tip monument istoric, dar și într-o casă smart.
Un stil modern. Tehnologia este parte din viaţa noastră. Dacă știm să ne folosim de ea în mod inteligent, ea ne poate ajuta să eficientizăm multe dintre activităţi sau să creăm un cadru prielnic în care să trăim. Într-o amenajare scandinavă, putem integra foarte ușor piese de mobilier smart (cu funcţie de încărcare wireless a telefonului sau chiar un sistem audio integrat), care devin din ce în ce mai accesibile. Totul evoluează înspre o experienţă multisenzorială, ce definește viitorul locuirii.
Un stil pentru oricine, indiferent în ce etapă a vieţii s-ar afla. Stilul scandinav este potrivit oricui, fie că vorbim despre un copil pre-școlar, fie că vorbim despre bunicii care își așteaptă nepoţii acasă în weekenduri. Modul în care este gândit și principiile după care se ghidează ne ajută în fiecare etapă de dezvoltare – tocmai ca să ne bucurăm de o experienţă completă de locuire.
Un stil pentru toate bugetele. Știm foarte bine ce înseamnă să răsfoiești reviste sau să te uiţi online la fotografii atrăgătoare, dar să-ţi spui în același timp – „eu nu am cum să fac realmente asta”. Stilul scandinav nu are o etichetă de luxury sau low-budget, ci poate fi adaptat și tratat realist, încât să devină sustenabil pentru orice fel de amenajare.
Un stil echilibrat. Nu face excese, nu este auster, dar nici extrem de încărcat. Nu este minimalism, dar nici împodobire. Este atât cât trebuie, în cantitatea potrivită, pentru a ne ajuta să trăim frumos, liniștit, în armonie cu noi și cu nevoile noastre.
“<<Less is more>> în amenajarea scandinavă. Ca să integrăm cu adevărat stilul scandinav de design interior în vieţile noastre, e important să îl înţelegem și să îl asimilăm mai întâi. Abia apoi vom vedea cu adevărat valoarea și sensul pe care le imprimă oricărui tip de spaţiu.”
Comments