top of page
  • Writer's pictureIulia Tănase

Amenajarea unei bucatarii in open-space. Cum sa maximizezi spatiul si sa creezi un design armonios.

Designul si amenajarea unei bucatarii intr-un open-space pot fi o provocare, mai ales pentru o familie care petrece mult timp utilizand acest spatiu. Totusi, cu putina planificare si creativitate, bucataria poate fi amenajata astfel incat sa se potriveasca perfect nevoilor si stilului de viata al fiecarei familii. Inainte de a incepe amenajarea unei bucatarii in open-space, exista cateva aspecte importante care trebuie luate in considerare:

Spatiul disponibil:

Este important sa evaluezi spatiul disponibil si sa stabilesti ce proportie poate fi alocata pentru bucatarie si cum sa optimizezi spatiul.


Design-ul si stilul dorit:

Trebuie sa te asiguri ca designul si stilul ales se potrivesc cu stilul general al casei si se integreaza armonios in open-space.


Compartimentarea:

Este important sa efectuezi masuratorile si sa construiesti un plan pentru compartimentarea mobilierului, astfel incat sa ai suficient spatiu de depozitare si sa te asiguri ca zonele de lucru sunt bine separate.


Electrocasnice si echipamente:

Trebuie sa te asiguri ca ai suficient spatiu pentru electrocasnice si echipamente, cum ar fi masina de spalat vase, frigider, cuptor si plita.


Iluminarea si ventilatia:

Iluminarea si ventilatia pot face o mare diferenta in ceea ce priveste functionalitatea si atmosfera unei bucatarii. Este important sa beneficiezi de lumina naturala, dar si artificiala adecvata si sa te asiguri ca exista suficienta ventilatie.


Materiale si finisaje:

Este important sa alegi materiale si finisaje care sunt rezistente si usor de intretinut, si care se potrivesc cu designul si stilul alese.


Raportul de aur:

Acesta este un aspect important in proiectarea unei bucatarii, raportul de aur se refera la relatia dintre lungimea si latimea unui obiect sau spatiu si ajuta la obtinerea unui design armonios si echilibrat.


Preferintele si nevoile clientului:

Este important sa tii cont de preferintele si nevoile clientului, cum ar fi dorinta de a include anumite electrocasnice sau de a crea un spatiu de depozitare suplimentar.



Bucataria prezentata se afla intr-un spatiu deschis, impreuna cu zona de living, din locuinta unei familii care si-a dorit atat modernizarea mobilierului de bucatarie, cat si maximizarea spatiilor de depozitare. Bucataria initiala nu avea o compartimentare ideala si existau multe spatii neutilizate, precum si prea putine spatii pentru electrocasnice si vesela.


Prima provocare a fost crearea unei noi bucatarii la comanda, in care fiecare centimentru sa fie utilizat intr-un mod eficient. Pentru a rezolva aceasta problema, am ales sa folosim dulapuri si sertare pentru a maximiza spatiul de depozitare si am rezolvat si una dintre primele nevoi, includerea unei masini spalat vase mai mare si o chiuveta cu un tocator integrat pentru resturile alimentare.



O alta provocare a fost integrarea unei noi hote decorative mai puternice si crearea unei depozitari de colt accesibile. Pentru a rezolva aceasta problema, am ales o hota decorativa inalta si mai lata decat precedenta, pe care am pozitionat-o tinand cont si de plita. Am creat o depozitare de colt accesibila prin maximizarea usii in unghi de 90 de grade pentru un acces facil. Toate celelalte corpuri de baza au fost construite tinand cont de noile dimensiuni. De asemenea, am creat un dulap special cu usi din sticla si lumina integrata pentru a include o colectie de sticlute pe care clientii o aveau si voiau sa o puna in valoare.


Materialele alese pentru acest proiect au fost PAL si MDF, care sunt durabile si usor de intretinut. In ceea ce priveste cromatica, am ales nuante de gri, indulcite de blatul din stejar si lumina calda si care s-au integrat cu nuantele pietrei de pe perete si cu restul amenajarii.


In proiectarea acestei bucatarii am tinut cont si de importanta utilizarii raportului de aur in compartimentarea spatiului. Utilizarea acestui raport ne-a permis sa obtinem un design armonios si echilibrat, care se integreaza perfect in spatiul disponibil si sa ofere o utilizare optima a acestuia.


In final, am reusit sa cream o bucatarie moderna si bine compartimentata, care ofera suficient spatiu de depozitare si care se integreaza perfect in designul open space al casei. Clientii au fost foarte multumiti de rezultat si au apreciat in mod special faptul ca am reusit sa maximizam spatiul si sa cream o bucatarie functionala si estetic placuta.


bottom of page