top of page
  • Writer's pictureIulia Tănase

Cum influențează dezvoltarea tehnologiei designul interior


Petrecem 90% din timp în fața unor ecrane. Lucrăm de la distanță, fără ca acest lucru să afecteze calitatea muncii. Comunicăm prin intermediul rețelelor sociale și găsim orice informație avem nevoie cu ajutorul unor simple click-uri pe internet. Suntem înconjurați de tot felul de gadgeturi și conectați la o mulțime de aplicații: de la cele care ne monitorizează somnul și pulsul până la cele care ne aduc la ușă cumpărăturile pe care, acum ceva timp, le puteam face doar fizic.


Numitorul comun pentru toate cele de mai sus este tehnologia, care devine din ce în ce mai prezentă în toate aspectele vieții noastre. Ca arhitect de interior, resimt această evoluție rapidă în munca mea de zi cu zi. Am ocazia să lucrez în programe care îmi ușurează sarcinile și care mă ajută să obțin ceea ce-mi doresc. Dincolo de asta, încerc să aduc tehnologia în proiectele de amenajare pe care le realizez și, automat, în casele oamenilor. De ce? Pentru că aceasta este direcția în care lumea se îndreaptă și designul poate fi la fel de tehnologizat precum alte domenii. Lucrurile acestea sunt mult mai aproape de noi, decât am vrea să credem.



Nevoi noi, funcțiuni noi

Când mă gândesc la cât de mult s-a schimbat modul de viață al oamenilor, primul lucru care îmi vine în minte este numărul limitat de prize care exista în bucătăriile din blocurile construite în perioada comunistă. De-a lungul timpului, am realizat amenajări în astfel de spații și peste tot am fost nevoită să refac partea electrică și să adaug un număr optim de prize. Într-o bucătărie din zilele noastre există cel puțin zece electrocasnice: de la banalul frigider până la mașini de spălat vase, uscătoare, hote și plite electrice.

Ce vreau să spun este că nevoile oamenilor, cu totul altele decât acum 20-30 de ani, determină apariția unor funcțiuni noi în spațiile pe care le tranzităm. Dacă ar fi să mai dau un exemplu și să mă refer la contextul pandemic, integrarea unei zone de birou acasă a devenit o necesitate. Și pentru că locuințele noastre nu ne permit neapărat să dedicăm o încăpere separată lucrului, încercăm să găsim modalități prin care să optimizăm spațiul și să obținem o nouă funcțiune. De cele mai multe ori, soluția se numește mobilier multifuncțional, care se bazează, în mod evident, tot pe evoluția și folosirea tehnologiei.



Mobilierul viitorului

Așadar, mobilierul s-a adaptat rapid, iar nivelul de dezvoltare la care s-a ajuns este foarte avansat. Vei fi tentat să spui: „Da, știu că există lămpi cu încărcare WiFi pentru telefon, dar la ce-mi trebuie când am o priză lângă canapea?”. Într-adevăr, mintea umană este construită de așa natură încât să se opună schimbării.


Însă dacă vin și spun că există pereți de compartimentare mobili, care te pot ajuta să obții o cameră în plus, s-ar putea ca acest lucru să facă diferența. Sau paturi care coboară din perete doar apăsând pe un buton și care, atunci când nu vrei să fie folosite, sunt mascate perfect. Sau bucătării compacte, ascunse în corpuri de mobilier, dar dotate cu toate electrocasnicele necesare. Într-o lume în care suntem din ce în ce mai mulți și locuim în spații tot mai restrânse, mobilierul modular este cheia viitorului și o soluție de design interior perfect valabilă și justificată.



Dincolo de faptul că tehnologia integrată în piese de mobilier rezolvă probleme de spațiu, ne poate ajuta să ne menținem sănătatea. Muncim mult și stăm jos mare parte din zi. Însă aceste neajunsuri pot fi compensate de paturi inteligente care au funcții de masaj, de reglare a temperaturii și de monitorizare a tensiunii arteriale, atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău.


Îmi dau seama că pentru mulți dintre noi pare că povestesc ceva din filmele SF. Pentru mine, și un scaun de birou ergonomic este tot rezultatul evoluției tehnologice. Într-adevăr, poate va mai dura până vom avea în casele noastre astfel de paturi în care să putem integra, eventual, și un televizor, însă, cu siguranță, aceasta este direcția spre care ne îndreptăm.



Aplicații smart și experiențe multisenzoriale

Câți dintre noi nu am programat mașina de spălat măcar o dată, astfel încât atunci când ajungem acasă doar să mutăm hainele rapid în uscător sau să le punem pe suport? Cred că majoritatea. De ce? Pentru că ne simțim constrânși de timp și vrem să ne ușurăm viața. Poate nu mai percepem o astfel de acțiune ca pe o dovadă că tehnologia este peste tot, însă acest lucru este cert.


De aici și până la tot felul de aplicații inteligente prin care putem monitoriza de la distanță sistemele electronice dintr-o casă a mai fost doar un pas. Mă refer aici la climatizare, iluminat și inclusiv la controlul ferestrelor. Există aplicații prin care poți deschide sau închide draperiile si storurile de la ferestre. Mai mult, cu ajutorul realității augmentate, ne putem amenaja pe cont propriu locuința, putem crea piese de mobilier adaptate spațiului pe care îl avem la dispoziție și putem afla care este cea mai potrivită paletă cromatică. Totul, prin intermediul unor aplicații disponibile pe telefonul mobil.


Cred că viitorul în materie de design interior mai are o caracteristică – și anume capacitatea de a ne oferi experiențe multisenzoriale. Inclusiv piesele de mobilier pot fi smart și își pot schimba culoarea, în funcție de poziția corpului și de mișcarea pe care o detectează într-un spațiu; la fel se întâmplă și cu sistemele de iluminat, care, în plus, oferă o cantitate de lumină adaptată momentului zilei și tipului de încăpere. La toate acestea, se pot adăuga sisteme audio performante, care creează o ambianță completă și confortabilă.



Eficiență, productivitate, sustenabilitate, estetică

E firesc să ne întrebăm de ce am avea nevoie de atât de multă tehnologie sau de ce ne-ar mai trebui un gadget în plus. Cred că sunt multe avantaje care vin la pachet. De la simpla programare a mașinii de spălat sau a cuptorului până la optimizarea spațiilor, viața noastră devine mai ușoară. Salvăm timp și, uneori, efort. Avem astfel posibilitatea să ne ocupăm de lucrurile care ne dau satisfacție și să punem grijile casnice pe planul doi.


Spațiile de birouri trec prin aceeași transformare în ceea ce privește designul, exact ca locuințele noastre. Sunt dotate cu tehnologie și cu nenumărate posibilități care să ofere confort și siguranță: de la ecrane inteligente până la încăperi modulare de lucru sau chiar de odihnă și relaxare.


Aș mai vrea să mai adaug și compenenta sustenabilității. De exemplu, sistemele inteligente de iluminat, pe lângă faptul că ne creează confort, ne ajută să economisim energie electrică. Tot aici pot intra și sistemele de încălzire folosite în cazul caselor pasive. Nu ar trebui neglijat nici faptul că apar tot mai mulți designeri și producători de piese de mobilier care folosesc materiale reciclate și care promovează soluții ce au grijă de mediu.


Și poate cel mai important avantaj este că toate aceste soluții arată foarte bine din punct de vedere estetic. Sunt concepute astfel încât totul să fie compact, ascuns și cât mai eficient. Se încadrează foarte bine în amenajări de tip scandinav, pentru că au un design simplu și funcțional.



***


Din punctul meu de vedere, sunt doua motive pentru care ne este greu să credem că tehnologia se poate integra atât de mult în casele noastre. Pe de o parte, bariera financiară. În momentul în care producția tuturor acestor soluții va ajunge să aibă costuri mici, exact cum s-a întâmplat și în cazul telefoanelor mobile, prețul final va fi unul accesibil pe scară largă. Într-adevăr, o piesă de mobilier inteligentă costă, în prezent, mult peste ceea ce mulți dintre noi ne permitem.


Pe de altă parte, este vorba de o deschidere a oamenilor și de o acceptare ceva mai amplă a acestui fenomen. Oricât ne-am împotrivi, lucrurile vor evolua inevitabil în acest sens. Nu spun că nu va mai dura, însă cred că lucrurile acestea se vor regla și vor contribui la confortul nostru atât acasă, cât și la birou sau în spațiile de lucru.

bottom of page