top of page
  • Writer's pictureIulia Tănase

Cum amenajezi și organizezi eficient un open space. Cum alegi un separator pentru astfel de încăperi




Auzim deseori sintagma „îmi doresc un open space”. Într-adevăr, acest tip de amenajare este foarte căutat, dar, înainte de toate, îți propunem să vedem ce presupune. Un open space integrează în același loc spații teoretic individuale. Un spațiu deschis devine un punct central al casei și are 3 funcțiuni importante: bucătăria, zona de luat masa și camera de zi.


Cel mai important beneficiu al unei amenajări de tip open space este acela că transformă, în special un spațiu mic, într-unul încăpător, aerisit și luminos. În plus, îți permite să fii creativ și să găsești cele mai bune soluții pentru nevoile tale.


Dacă ai ajuns la concluzia că amenajarea unui open space te poate ajuta să locuiești mai bine, dar nu știi încă de unde să începi, venim în ajutorul tău cu câteva idei și recomandări practice.


De unde a apărut nevoia de open space


În România, amenajările open space au devenit o tendință predominantă în designul interior, mai ales după 1990. Ea se aplică atât pentru locuințele vechi, care sunt renovate, cât și pentru cele proaspăt construite. Nevoia unui spațiu fluid, armonios și luminos provine din două surse.


Contextul istoric. Pentru că România a îndurat peste 40 de ani de comunism, mare parte din arhitectura pe care o avem astăzi poartă amprenta acelor vremuri. Vorbim aici despre blocurile socialiste, cunoscute sub denumirea de „blocuri chibrit”, în care compartimentările sunt mai rigide, iar bucătăriile, de regulă, foarte mici. Mulți dintre noi locuim în astfel de apartamente, iar soluția de a uni sufrageria cu bucătăria este foarte întâlnită. Nu câștigăm mai mulți metri pătrați, dar ne bucurăm de un spațiu mai larg din punct de vedere vizual și mult mai luminos.


Contextul contemporan. O altă explicație pentru care ne dorim un open space sunt obiceiurile noastre de zi cu zi. Muncim mult, gătim puțin și folosim bucătăria mai degrabă ca spațiu de socializare sau sală de ședințe. Un open space se potrivește mănușă cu stilul de viață al omului modern, foarte activ și mult mai pragmatic, care are nevoie de spații multifuncționale și eficiente.




Cei mai importanți factori de care să ții cont atunci când amenajezi un open space



Recunoaștem că amenajarea unui open space poate fi o provocare în designul interior, dar, în același timp, te poți bucura de rezultate frumoase, dacă iei în calcul câteva elemente de bază.


1. Nevoile tale. Credem că orice fel de amenajare ar trebui să pornească de la nevoile proprii. Înainte să configurezi un open space, dă-ți timp și gândește-te ce nevoi trebuie să-ți îndeplinească.


De exemplu, dacă gătești zilnic, îți recomandăm să alegi un separator pe care să-l poți închide complet, astfel încât să ferești restul încăperii de mirosuri. Pentru momentele când ai oaspeți, alege o masă extensibilă, care, în restul timpului să nu ocupe prea mult spațiu.


2. Traseu și funcționalitate. Chiar dacă vorbim de un spațiu deschis, acesta trebuie să fie coordonat. E important ca zonele să fie fluide și să decurgă una din cealaltă. De exemplu, din hol, intri în zona de living și apoi în cea de luat masa. Ideal ar fi să nu te împiedici de piese de mobilier și nici să fii nevoit să ocolești anumite porțiuni.


3. Alegerea mobilierului. Dacă ne dorim un open space, este clar că nu avem nevoie de o încăpere sufocată de mobilă. De aceea, îți recomandăm să alegi doar acele piese absolut necesare care vor răspunde fiecărei funcțiuni.


Orientează-te pe cât de mult posibil spre piese multifuncționale (canapele extensibile, paturi rabatabile cu polițe/ biblioteci, mese de cafea care se transformă în mese de laptop/ mese de dining, console).


În cazul în care lucrezi din bucătărie, alege electrocasnice incorporabile, astfel încât să nu se vadă cuptorul când ești într-o ședință pe Zoom. 😊





4. Armonia. Chiar dacă, pentru o bună organizare, zonele dintr-un open space trebuie delimitate, îți recomadăm să nu creezi o discrepanță prea mare. De exemplu, dacă amenajezi un open space în stil industrial, inserează accente metalice în toate zonele. Sau folosește finisaje diferite (parchet pentru living, gresie/ piatră naturală pentru bucătărie), dar în nuanțe apropiate.


Armonia poate fi creată și cu ajutorul iluminatului. De exemplu, poți monta o bandă LED cu lumină rece deasupra blatului de lucru din bucătărie, dar în rest să ai o lumină generală, caldă, pe care să o continui în zona de living.



Trucuri pentru delimitarea zonelor dintr-un open space



Cel mai mare avantaj al unui open space este că îți oferă senzația de spațialitate. Cu toate acestea, s-ar putea ca uneori să-ți dorești să trasezi granițe mai clare între zonele integrate în el. Iată câteva tipuri de separatoare și trucuri care sperăm să te inspire.


  • Uși glisante din sticlă/ lemn. Aceste uși îți oferă libertatea să închizi spațiul doar atunci când îți dorești. De exemplu, dacă gătești și vrei ca mirosul de mâncare să nu se ducă peste tot sau ai o ședință și ai nevoie de liniște deplină, o asemenea separare funcționează de minune. Pentru că astfel de uși sunt ansamblate pe structură metalică, costurile sunt ceva mai mari.


  • Riflajele. Cel mai mare avantaj al acestui tip de divider este că nu închide complet un spațiu. În plus, riflajele sunt suficient de înguste încât nu aglomerează încăperea. De asemenea, permit soarelui să treacă prin ele și să creeze jocuri de lumini de care te poți bucura pe tot parcursul zilei.


  • Insula. Fie că o realizezi sub formă de bar și o accesorizezi cu câteva scaune înalte sau o folosești ca spațiu de depozitare, este o modalitate practică și elegantă prin care poți delimita bucătăria de living.


  • Etajere/ biblioteci deschise. Aici variantele sunt nelimitate. Ideea este să alegi o etajeră/ bibliotecă cu rafturi care să se încadreze armonios în stilul de amenajare, să nu încarce, dar în același timp să-ți ofere spațiu pentru decorațiuni. Îți recomandăm să nu alegi piese masive și nici înalte până la tavan.


  • Bufete. Dacă vrei să delimitezi zona de dining de bucătărie, o poți face cu ajutorul unui bufet pe care să-l folosești și ca spațiu de depozitare pentru tacâmuri, pahare sau orice alte obiecte pe care trebuie ascunse.



***


Un open space arată bine și vine cu câteva avantaje de necontestat. Spațiul este mai mare din punct de vedere vizual, te bucuri de mai multă lumină, iar circulația este mai facilă și mai eficientă, dat fiind faptul că nu mai există uși și pereți. În plus, un open space te ajută să socializezi mai mult, iar spațiul se adaptează în funcție de nevoile momentului. Iar pentru familiile cu copii, cei mici pot fi mai ușor de supravegheat într-un open space.


Dincolo de aceste beneficii, un open space s-ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea. De aceea, este important să-i înțelegi utilitatea și să-ți dai seama dacă se potrivește cu stilul tău de viață.


Dacă ai nevoie de ajutor sau de un strop de inspirație, scrie-ne la office@arcady.ro și găsim împreună cea mai bună soluție pentru tine.



bottom of page