top of page
  • Writer's pictureIulia Tănase

Amenajarea băii. Sfaturi și recomandări care să te ajute să obții rezultatul dorit


Spre deosebire de alte încăperi dintr-o locuință, baia ar trebui să fie, în primul rând, un spațiu funcțional și bine organizat. De ce? Pentru că răspunde unor nevoi cât se poate de concrete și aduce împreună elemente cu destinații foarte specifice. Acest lucru nu înseamnă că esteticul ar trebui să cadă pe ultimul plan.


O baie armonioasă îmbină cele două direcții, astfel încât să obținem un spațiu practic, care să ne ofere, în aceeași măsură, intimitate și relaxare.


Ritualul îmbăierii


La începuturile civilizației umane, îmbăierea era mai degrabă privită ca un ritual sacru. Egiptenii antici făceau baie înainte de a se ruga la zei, iar creștinii considerau că îmbăierea îi ajută să spele păcatul originar.


Primii care au introdus îmbăierea cu scopul de a-și asigura igiena au fost romanii. Băile publice erau un punct de interes în majoritatea orașelor din Imperiu și, în timp, s-au transformat în veritabile centre de recreere, cu săli de gimnastică, teatre, librării și grădini. Băile romane erau adevărate opere de artă în ceea ce privește arhitectura: pereții erau îmbrăcați în marmură, tavanele erau decorate cu mozaicuri, iar bateriile erau confecționate din argint.


În zilele noastre, este imposibil să recreăm o astfel de imagine la noi acasă. Asta nu înseamnă că baia nu poate fi un spațiu care să arate bine și în care să ne simțim confortabil. Dacă ținem cont de câteva aspecte importante, ne vom bucura de o amenajare ca la carte.


Trasee eficiente


Dacă vorbim despre etapa de proiectare a unei băi, ar fi indicat să respectăm anumite reguli de poziționare, care să ne ajute să creăm un traseu logic al spațiului. De exemplu, lavoarul ar trebui să fie cel mai apropiat de intrarea în baie și așezat lângă vasul de toaletă. Teoretic, când deschidem ușa unei băi nu ar trebui ca primul lucru pe care îl vedem să fie vasul de toaletă. În plus, este recomandat să păstrăm o distanță minimă între obiectele sanitare, de cel puțin 20 de centimetri. Dacă suprafața pe care o avem la dispoziție este foarte restrânsă, ar trebui să alegem obiecte sanitare de dimensiuni mai mici, adaptate spațiului.


Tot în această etapă, este important să verificăm ca gradul de înclinare al pantei să fie potrivit, iar scurgerile bine realizate. De asemenea, ventilația joacă un rol important, mai ales dacă baia nu are fereastră. Această situație poate fi rezolvată prin montarea unui ventilator electric.


Stereotomie bine gândită


Următorul pas în amenajarea unei băi este placarea pardoselei și a pereților. În ceea ce privește pardoseala, ar trebui să ținem cont de stereotomia plăcilor, fie că sunt ceramice, fie diferite tipuri de piatră naturală (ardezie, travertin, granit). Stereotomia înseamnă modul în care sunt tăiate și îmbinate plăcile de material, astfel încât rezultatul final să arate bine. Dacă ne dorim să avem un anumit desen pe podea, este important să știm asta de la bun început, pentru că el poate fi influențat de poziționarea obiectelor sanitare.


În ceea ce privește dimensiunile plăcilor pentru pardoseală, acestea se aleg în funcție de proporțiile băii, dar, în general, plăcile mari creează senzația de spațialitate. Și tot pentru a obține o perspectivă mai amplă, mai ales într-o baie mică, în dreptul ușii ar fi bine să existe placă plină, simetrică pe toc.


Referitor la faianță, se recomandă să fie în armonie cu gresia. Culorile ar trebui să fie din aceeași paletă cromatică, iar modelul plăcilor să nu fie același de sus până jos. De regulă, producătorii oferă soluții complete pentru pardoseală, pereți și accent sau brâu, lucru care ne ușurează alegerile. Patch-urile (plăci ceramice cu anumite imprimeuri) sunt și ele variante interesante, însă e nevoie de ceva mai multă atenție atunci când le integrăm. Ele pot marca o zonă – lavoarul sau dușul –, însă este important să se potrivească cu stilul amenajării.


Cadă sau duș


Dar niciodată cabină de duș. Teoretic, cabina de duș se instalează acolo unde nu este suficient loc pentru o cadă. Doar că o astfel de alegere ne aduce în fața unei cabine mici și extrem de incomode. Fără doar și poate că recomandăm căzile, acolo unde spațiul permite, însă dușurile marcate cu un singur perete din sticlă sunt foarte practice, mai ales pentru băile nu foarte generoase.


Într-adevăr, principalul dezavantaj al dușului este că nu putem face băi lungi în momentele în care vrem să ne relaxăm. Dar credem că este mai important să obținem un rezultat echilibrat, decât să sufocăm spațiul prin amplasarea unei căzi.


În ceea ce privește alegerea celorlalte obiecte, este bine să ne orientăm după colecții. Băile sunt spații în care se regăsesc multe tipuri de materiale și texturi. De aceea, este nevoie să păstrăm un echilibru și să nu facem combinații nepotrivite (de exemplu, cadă din acrilic și lavoar din marmură).


Spații de depozitare generoase


O baie armonioasă este un spațiu în care nu avem toate lucrurile la vedere. Asta înseamnă să includem mobilier și spații de depozitare aferente. Fiecare colț poate avea o destinație, în funcție de poziționarea obiectelor sanitare. În zona dușului, ar trebui să existe măcar o poliță pentru produsele cosmetice. Deasupra lavoarului, un dulap pentru machiaje; dedesubt, o zonă în care să așezăm prosoape și alte lucruri necesare într-o baie. Dacă spațiul este mic, exploatăm înălțimea și apelăm la corpuri suspendate.


De asemenea, este important să alegem mobilier realizat din materiale rezistente în medii umede. PAL-ul sau MDF-ul s-ar putea să nu se comporte prea bine în timp; o variantă mai sigură este lemnul (bambus, tec, eucalipt) tratat anti-umezeală. În plus, este un material natural, care aduce un plus de căldură într-o amenajare.


Oglinzi, lumini și culori

În viziunea noastră, piesa de rezistență dintr-o baie este oglinda. Dacă ne întoarcem la istoria băilor, înțelegem de ce acest element nu poate să lipsească. În plus, în băile cu suprafețe mici, oglinzile oferă spațialitate. În combinație cu lumina, acest efect este multiplicat. Putem monta diferite surse de lumină în spate, în laterale sau deasupra oglinzii, astfel încât jocul de lumini să creeze senzația unui spațiu mai amplu.


Lumina trebuie să fie albă, rece. Este un tip de lumină mult mai potrivit pentru activitățile de îngrijire pe care le desfășurăm într-o baie. Este recomandat să integrăm cel puțin două corpuri de iluminat (unul în tavan și altul în zona oglinzii).


Pe lângă toate acestea, culorile reprezintă o componentă importantă în amenajarea unei băi. Recunoaștem că ne place să optăm în general pentru nuanțe neutre și odihnitoare. De regulă, culorile deschise măresc încăperile, pe când cele închise dau senzația de aglomerare. Asta nu înseamnă că refuzăm întru totul culorile, însă ele trebuie să fie atent controlate.


***


Nu există un stil anume de amenajare dedicat băilor. Și nici reguli stricte, de la care să nu facem excepții. Sigur că putem integra elemente clasice, retro sau minimaliste, însă este important să păstrăm aceeași direcție ca în restul locuinței. De asemenea, ar trebui să avem în vedere obținerea unui spațiu temperat și confortabil și să nu facem excese de culori, texturi sau materiale. Și nu în ultimul rând, o amenajare reușită se traduce printr-un spațiu organizat, accesibil și echilibrat.

bottom of page